Heeft u een open keuken? Dan heeft u ruimte genoeg voor een spoeleiland, kookeiland of een keuken met schiereiland. Gaat het u enigszins duizelen bij al deze termen? Wij leggen het graag voor u uit.
Een keukeneiland is de blikvanger in huis. Heeft u ruimte voor het plaatsen van een keukeneiland. Dan is de installatie van dit keukenelement zeker het overwegen waard. Met een keukeneiland kunt u uw kids in de gaten blijven houden, een gesprek voeren met uw partner of met gasten en tegelijk een gerecht in elkaar zetten. Een keukeneiland is ideaal voor ieder die houd van orde, een luxueuze uitstraling en sociale momenten.
Bereken hier zelf de prijs
Type keukeneilanden
Een keukeneiland kan gebruikt worden voor koken, maar ook kunt u er rustig een boekje lezen. Keukeneilanden kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende types:
- Kookeiland, een los element waaraan gekookt kan worden.
- Schiereiland keuken; hierbij zit het keukeneiland tegen één wand. Een goede keuze voor een compacte keuken.
- Spoeleiland; een los meubelstuk met een gootsteen.
- Keuken met kook én spoeleiland; een meubel element met zowel een kook- als spoelfunctie.
Maak een afspraak voor de inmeetservice
Tips om rekening mee te houden bij aanschaf keukeneiland
Welke optie het meest geschikt is voor uw woning hangt af van uw wensen, de beschikbare ruimte en de indeling van de keuken. Er zijn enkele dingen waarmee u rekening dient te houden bij de aanschaf van een keukeneiland en bij de renovatie van de keuken. Wij geven enkele tips:
- Zorgt voor ergonomie in de keuken. Een goede afstand tussen het werkblad van het keukeneiland en de rest van de keuken is onontbeerlijk wanneer u gebruik wilt maken van een keukeneiland. U wilt in zo’n relatief kleine ruimte niet kilometers hoeven lopen tussen koelkast, werkblad en oven. Hoe minder afstand u aflegt tussen de keukenelementen, hoe gebruiksvriendelijker de keuken. Houd net als bij een standaard keuken rekening met de keukendriehoek als gouden regel.
- Wilt u uw keukeneiland combineren met zitmogelijkheden. Bedenk dan of u hier genoeg ruimte voor heeft en u deze zitruimte moet dienen als volwaarde dinerplek of als ruimte waar een snelle hap genuttigd wordt. Een andere mogelijkheid is een tafel combineren met het keukeneiland. Zorg dan wel dat deze tafel qua vorm en materiaal aansluit op het keukeneiland.
- Wilt u een kookplaat of spoelbak integreren in uw keukeneiland? Wanneer u een kookplaat toevoegt aan het keukenmeubel, dient het werkblad tenminste 100 cm diep te zijn om vetspetters op de grond te voorkomen. Immers is er in tegenstelling tot een standaard keuken geen keukenachterwand aanwezig. Voor een spoelbak geldt geen minimale diepte voor het werkblad. Wel is het verstandig bij het integreren van een spoelbak een verhoogde opstand aan de achterzijde van de wasbak te plaatsen om te voorkomen dat het water op de grond komt.
Wilt u een keukeneiland aanschaffen. Houd dan rekening met afstanden en ergonomie in de keuken. Zorg dat de keukenelementen niet te ver van elkaar vandaan zitten en dat u bepaalt welke hoogte geschikt is voor het doel van uw keukeneiland. Hieronder volgen de hoofdlijnen voor een goede ergonomie in de keuken.
Hoogte van kookeiland
- Voor keukeneilanden met een zitfunctie geldt dat de hoogte van het meubel 70 cm mag zijn.
- Voor standaardkeukeneilanden waar aan gekookt wordt en gezeten met een barkruk, geldt een werkhoogte van 90 cm.
Breedte keukeneiland
De breedte van dit keukenelement hangt af de hoeveelheid kastjes die u in het eiland integreert.
- Heeft u een smalle keukenkast van 40 cm en een diepe keukenkast van 60 cm? Kies dan voor uw keukeneiland voor een breedte van minimaal 110 cm.
- Beschikt uw keukeneiland over twee diepe keukenkasten van ongeveer 60 cm? Kies dan voor een breedte van 130 cm voor de breedte van uw keukeneiland.
Offerte aanvragen
Andere interessante renovatiemogelijkheden: